poniedziałek, 8 września 2014

Zupa z czerwoną soczewicą


 Dzisiaj zapraszam na miseczkę rozgrzewającej, kolorowej zupy z soczewicą. Zdecydowaną zaletą tej zupy jest szybkość jej przygotowania i bogactwo witamin. Soczewica ma dużą zawartość żelaza oraz kwasu foliowego i praktycznie nie zawiera tłuszczu, dlatego świetnie nadaje się również dla osób na diecie. Zupa jest pyszna i sycąca. W sam raz na jesienny, czy zimowy obiad. Polecam baaardzo! :) 



Składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy,
- 2 marchewki,
- pół pietruszki,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 l bulionu warzywnego,
- 4 pomidory,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1-2 łyżki oleju,
- 10 dużych liści bazylii,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie),
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- sól, pieprz.

Do bulionu warzywnego dodatkowo:
- 3 l wody,
- pół marchewki,
- pół pietruszki,
- 1 mała cebula,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- sól, pieprz.

Wykonanie:
Marchewkę i pietruszkę obrać. Ugotować bulion warzywny. Z bulionu wyłowić cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Między czasie sparzyć pomidory wrzątkiem, obrać je ze skórki i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę drobno pokroić i poddusić na oleju, podlewając wodą. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce i dodać razem z koncentratem pomidorowym do podduszonej cebuli z czosnkiem. Warzywa dusić do miękkości, podlewając bulionem. Soczewicę przepłukać i wsypać do gotującego się bulionu, po 10 minutach dodać pomidory, przesmażone warzywa i pokrojoną drobno bazylię. Pogotować ok. 10 minut, przyprawić do smaku. Na koniec dodać śmietanę (rozrabiając ją najpierw w kubeczku z bulionem, aby się nie zważyła).

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz