czwartek, 4 września 2014

Bułeczki z twarogu

Bułeczki z twarogu to pyszny eksperyment, który musi się udać :) Składniki znajdziecie nawet w pozornie pustej lodówce. Są idealne, kiedy pieczywa brak, a do sklepu nam nie po drodze. Robi się je błyskawicznie, świetnie smakują z dżemem albo kremem czekoladowym.
Przepis bazowy znalazłam tutaj. Podaję przepis z moimi zmianami:

Składniki (na ok. 8 bułeczek):
- 200 g twarogu,
- 2 małe jajka,
- 250 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 4-5 łyżek mleka,
- 4 łyżki oleju,
- 5 łyżek cukru pudru,
- cukier z wanilią, cynamon - do posypania wierzchu.

Wykonanie:
Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto ( z jednego jajka zostawić trochę białka do posmarowania wierzchu bułeczek). Formując niewielkie bułeczki, wykładać na posmarowaną masłem i wyłożoną papierem formę do pieczenia. Posmarować bułeczki pozostałym białkiem i posypać cukrem z wanilią i cynamonem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C (grzanie góra-dół) i piec przez ok. 25 minut.

Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz