niedziela, 17 sierpnia 2014

Lody jeżynowe



 Nigdy nie przepadałam za sorbetami owocowymi. Sorbety w lodziarniach zazwyczaj są gorzkie w smaku, pełne pestek i kryształków lodu. Maszyna do lodów stała zwarta i gotowa, krzaczek uginał się ciężarem owoców, pomyślałam więc - dlaczego nie zrobić takich lodów samodzielnie? Gdy pierwszy raz je spróbowałam od razu stały się moimi ulubionymi i robię je zawsze, gdy nadejdzie sezon jeżynowy. Jeśli lubicie orzeźwiające, słodko-kwaśne smaki, te lody to strzał w dziesiątkę. Są aksamitne dzięki przetarciu owoców przez sitko. Dodatek nalewki jeżynowej sprawia, że lody nie zamarzają na kość i mają jeszcze intensywniejszy aromat owoców. Sok z cytryny uwypukla kwaskowy smak jeżyn i sprawia, że lody mają fantastyczny kolor. Dodatek kremówki nie jest konieczny, ale zachęcam, żeby jej nie pomijać. Lody jeżynowe to połączenie przyjemnego z pożytecznym - wspaniałego smaku i solidnej dawki witamin. Polecam! :)


Składniki:
- 1 kg jeżyn (i/lub malin),
- sok wyciśnięty z 1 cytryny,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka cukru,
- 100-200 ml śmietanki 30-36 %,
- 3 łyżki nalewki jeżynowej (lub malinowej).

Wykonanie:
Wodę zagotować z cukrem i gotować przez kilka minut na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia syropu. Zdjąć z ognia i przestudzić. Jeżyny rozdrobnić blenderem i starannie przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek i uzyskać jak najwięcej jeżynowego puree. Do przetartych owoców wycisnąć sok z cytryny, wlać przestudzony syrop, dodać kremówkę i nalewkę jeżynową i dokładnie wymieszać (opcjonalnie można lody jeszcze dosłodzić). Umieścić co najmniej na 2 godziny w lodówce, a następnie na 30 minut w zamrażarce. Po tym czasie wyjąć masę i wlać do maszyny do lodów, dalej postępując wg jej instrukcji. Następnie sorbet umieścić w zamrażarce na kilka godzin. Wyjąć 5 minut przed podaniem.

Lody można wykonać również bez maszyny. Masę należy zmiksować i umieścić w zamrażarce, przez pierwsze 4 godziny miksując co pół godziny, żeby nie utworzyły się kryształki lodu.

Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz